Húsvét. A sír üres. Jézus feltámadt. A tanítványok számára ez akkoriban hihetetlennek tűnt. Még sokaknak ma is nehezükre esik, hinni a feltámadásban. Engedd csak meg, hogy Isten meglepjen téged.

Még kora reggel van, mikor Jézus baráti köréből az asszonyok Jézus sírhelyéhez mennek, hogy a testét bebalzsamozzák. Mikor a sírhoz érnek, nagyon meglepődnek. A sír üres. A halott helyett egy fehér ruhába öltözött férfit látnak. Azt mondja, hogy Jézus feltámadt, és hamarosan személyesen is látni fogják őt.

A nők pánikkal reagálnak – így tudósít a feltehetően legrégebbi forrás, a Biblia, a Márk evangéliumában: Kijöttek és elfutottak a sírtól, mert rettegés és rémület fogta el őket; és senkinek sem mondtak el semmit, mert féltek. (Márk 16:8)

Azután a feltámadt Jézus nagyon kedvesen először Mária Magdalénának, majd később több mint 500 embernek jelent meg. Jézus evett is velük.

A teljes hitetlenségből egyszer csak bizonyosság lesz: valaki, aki halott volt, most él. Szemben az eddigi tapasztalatokkal, most nem a halálnak van az utolsó szava, hanem az élet nyer, mert Isten erősebb.

 

Húsvét: a hihetetlent feltételezi

Ami húsvétkor történt, az egyszerűen hihetetlen. Az emberek különböző kifogásokat kerestek, hogy magyarázatot találjanak: lehet, hogy Jézus ezt nem is tette meg. Vagy lehet, hogy nem is a kereszten halt meg. Esetleg túlélte a keresztet. Talán a tanítványok titokban elrejtették a holttestet. Illetve az is lehet, hogy nem a helyes sírban keresték, és hogy Jézus megjelenése csak kiélesített kitaláció volt.

De mindezek a teóriák semmit sem magyaráznak meg. Miért lett a tanítványok gyászából hirtelen eufória? Miért bukkannak fel mindenhol szemtanúk, akik Jézust látták, és  még arra is készen álltak, hogy a hitük miatt megöljék őket?

Miért tud a keresztény vallás mind a mai napig egy ilyen „bolondságban” hinni?

Mert ez az, amiben a keresztények ma is hisznek, hogy Jézus feltámadt.

 

Mi van akkor, ha a húsvét valóban igaz?

Ha a mindenható Isten tényleg létezik, miért ne állna hatalmában legyőzni a halált? Ha Jézus igazából feltámadt, akkor ez a szenzáció számunkra is hoz változást. Akkor többé számunkra sem jelentené a halál a véget. Akkor Jézus valóban több, mint egy bölcs tanító. Akkor Ő valóban Isten fia. Ha Jézus feltámadt, és ahogyan a Zsidók 13:8-ban írva van: „Isten tegnap, ma és mindörökké ugyanaz”, akkor még ma is találkozhatunk vele. Akkor a racionális valóság kettétörött, és azok a dolgok, melyek lehetetlennek tűnnek, lehetségesek lennének. Ha Jézus valóban feltámadt, akkor még ma is él.

Légy nyitott Isten meglepetéseire! Rajtad múlik, melyik utat választod. Természetesen azt is mondhatod, hogy mindez képtelenség, és tovább élhetsz úgy, mint idáig. De ha húsvét valóban így történt, akkor meglehet, hogy egy fontos döntést halasztanál el. Isten arra hív téged, hogy húsvétkor többet ünnepelj egy egyszerű tavaszi ünnepnél. Ő meg szeretne lepni egy személyes találkozóval. Nyisd meg magad Jézusnak, és kérd meg, hogy fedje fel magát számodra, és áldjon meg téged. Veszíteni valód ezzel nincs, próbáld csak meg nyugodtan.

 

Eredeti cikk: http://www.jesus.ch/lebenshilfe/glaube/spiritualitaet/307995-lassen_sie_sich_von_gott_ueberraschen.html