Lehet, hogy nem sokkal vagy azelőtt, hogy pakold a bőröndödet, és menj… mert az az érzésed, hogy már mindent megtettél annak érdekében, hogy megmentsd a házasságodat. Mielőtt elhagynád azt az embert, akivel tulajdonképpen meg szerettél volna öregedni, olvasd el ezt:

Cindi McMenamin 20 éve tanácsol olyan párokat, akiknek házassági problémáik vannak. Ezalatt az idő alatt rájött, hogy 5 válási ok van, amelyeknél nem lenne szabad hamar feladni.

 

  1. Nem adod meg nekem azt, amire szükségem van!

Lehet, hogy nem pontosan így mondod ki, de erre gondolsz. Az igazság az, hogy egy ember sem fogja tudni megadni neked, amire szükséged van. Erre egyedül csak Isten képes. Ne reménykedj abban, hogy egy partner ad az életednek értelmet, vagy hogy boldoggá tesz. Így mindig csak csalódni fogsz. Egyedül csak Isten tudja megadni az életben a biztonságérzetet. Keresd Isten közelségét, és szabadítsd fel párodat a nyomás alól. Nem is tudom megmondani, mennyien örültek volna ezeknek a tanácsoknak a válás előtt.

 

  1. Már nem beszélünk egymással…

28 éve élek egy olyan férfival, akinek nehezére esik, hogy az érzéseit verbálisan kifejezze, pedig számomra ez nagyon fontos lenne. Így nehéz azon fáradozni, hogy érzelmileg összekötve maradjunk. De addig, ameddig az egyik fél kész arra, hogy kommunikáljon, van remény. Ha te egy beszélgetéskezdeményező típus vagy, csak így tovább. Ismerek pár olyan embert, akiknek egy idő után már nem volt kedvük ahhoz, hogy mindig ők tegyék meg az első lépést. Ne add fel! 1Kor 13,8: az isteni szeretet soha nem fogy el – akkor sem, ha a párunk úgy néz ki, hogy nem szívesen beszélget.

 

  1. Úgy megváltoztál!

Teljesen normális, hogy az emberek az idő múlásával változnak. Te is változtál. Ezenkívül abban a korban, amikor a párok általában házasságot kötnek, nem lehet a másik felet annyira megismerni, mint sok év elteltével, a házasságban élve. Csak az idő múlásával ismeri meg az ember, hogy a másik miként kezeli a konfliktusokat, hogyan reagál stresszhelyzetben, és hogyan néz ki, amikor valóban rosszul érzi magát. Lehet, hogy az az érzésed, hogy nem is ismered őt igazán. Ha úgy érzed, változtál, de a párod mégis veled szeretne élni, mondj neki mégiscsak igent!

 

  1. Egymás nélkül boldogabbak lennénk…

Valóban? Jó kifogás, ha az ember úgy gondolja, hogy egy másik partnerrel egyszerűbb lenne. Vagy ha az embernek egyszerűen már nincs kedve a fárasztó napokhoz.

Az ár bizony igen magas: megszegett ígéretek, anyagiak megosztása és füstbe ment álmok. Ha gyermek is van; ne gondold, hogy az elvált szülőknek egyszerűbb a helyzetük. Kivéve, ha fizikális, verbális, érzelmi vagy szexuális erőszak van jelen a családban. Egyébként pedig azt ígértétek egymásnak, hogy jó és rossz időkben is egymás oldalán álltok majd, nem pedig azt, hogy csak addig lesz így, ameddig ez „nekünk jól esik”.

  1. „Először meg kell találnom önmagamat”

Sok nővel beszélgettem, akik fiatalon mentek férjhez, és aztán elváltak azzal a magyarázattal, hogy „nem tudom, tulajdonképpen ki is vagyok”. Az a vágy volt bennük, hogy erre rájöjjenek. Szomorú, hogy azután jöttek rá igazán, valójában kik is ők: elvált, gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő, az életen átküzdeni kényszerülő, a körülményei miatt keserűséggel teli… amit hát „az élet így hozott”…

 

A Máté 10:39-ben azt írja a Biblia: Aki megtalálja az ő életét, elveszíti azt, és aki elveszíti az életét én érettem (Jézusért – ford.megj.), megtalálja azt. – Ez Istennek egy titka.

Az önkeresés azt mondja, hogy az én életem énrólam szól – ugyanakkor pedig a kapcsolatokba nem illik bele az „önmagam keresése”.

Bízd rá az életedet Istenre, aki , és hidd el, hogy Ő vezet, melletted áll, és segít neked. Abban az esetben, ha a házasságodban erőszak, függőség, hűtlenség vagy becsapás van, akkor mindenképpen professzionális segítséget kell igénybe venned, és embereket keresni, akik ezért imádkozni tudnak.

Ha a fent említett okok valamelyikében vagy érintett, akkor ne add fel elhamarkodottan! Gondolkodj el! Beszélj egy pásztorral vagy más olyan személlyel, aki az ügyedben jó tanácsot tud adni.

Isten szereti, ha gyógyíthat, és azt is nagyon kedveli, ha a – már összetöröttet – újra összerakhatja. Neked is tud segíteni!

Eredeti cikk: http://www.jesus.ch/magazin/beziehung/316378-nicht_zu_frueh_das_handtuch_werfen.html